2014. február 16., vasárnap

Helyzetjelentés


Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy a sok ajánló után írnék egy kicsit személyeset, hogy mi folyik mostanság a házam táján.
Hát, ugyebár elkezdődött életem második II. féléve. Az első hét még elég laza volt. Bizonytalanságok az órarendben, hiányzó tanárok stb. Az órarendemet áldom és puszilom és imádom. Bár szinte minden nap 7ig vagyok bent, sőt valamikor 9-ig, de egyébként nagyon szolid és pénteken nincs órám. Na ez kárpótol mindenért! Valamiért a grafikusoknak van a legszolidabb órarendje, meg is köveztek ezért már a többiek, pláne azért, mert nekem ábrázoló geometriára sem kell járnom. 
Az órák jók, bár sajnos a fél tanári karunk hiányzik eddig, de talán ez lassan helyreáll. Kiestek a tölteléktantárgyak (bár sajnos a művelődéstörténet is, amit én nagyon élveztem és bárcsak lenne még, imádtam a tanárunkat), így pl. a színtan is, ami rengeteg abszolút felesleges, időhúzó feladatot biztosított nekünk előző félévben.

A másik amiről szerettem volna írni, hogy mik a terveim a második félévre. Ahogy Holland, úgy én is megfogalmaztam pár elérendő célt. Bár én nem írtam le, csak a fejemben és kevesebb és szolidabb célok is mint neki, de nekem már ezek is elég nehezek. Semmi különleges, talán pont olyan célok, amiket a lányok minden évben kitűznek maguk elé, de én megpróbálom újra. Ezek pedig a következők:

Több víz.
Több mozgás.
Több főzés (spórolás).

Ennyi. Olyan egyszerűnek tűnnek, mégis olyan nehezek. Viszont azért is írok nektek erről, mert egészen jól haladok a megvalósításukban és mit ne mondjak, büszke is vagyok magamra. Az első két hétben mind a hármat sikerült betartanom.


Nem azt mondom, hogy már rögtön minden 100%-ig igaz, de abszolút több vizet ittam, figyelek rá, de valahogy most többet is igénylek. A több mozgás is igaz, végre sikerült kiderítenünk, hogy tudunk szerezni ingyen uszoda jegyet, már el is mentünk értük és már egyet fel is használtunk. Jógázni is elmentünk (én életemben először voltam) és bár nem feltétlen az én mozgásformám, de majd oda is elmegyek párszor a lányokkal. Viszont az úszást most nagyon érzem, bár borzasztó formában vagyok (múltkor 2 (!!) hossz után begörcsölt a combom), de alig várom, hogy mehessek újra, hogy majd egyre jobban bírjam. Ráadásul a szaunát is kiderítettük, hogy be tudunk menni vagy lógin - még mindig nem tiszta, hogy melyik - és az is nagyon jó volt. Remélem, hogy az majd jót tesz a bőrömnek is és mindennek a tetejébe van merülő medence is, amibe bemenni nem volt egy élmény de kimászás után olyan volt mintha újjászülettem volna. Meg egyébként is szeretem az ilyen Bear Grylls fajta élményeket.


És mondok még valamit,  ami hab a tortán. Mivel szeretnék többet főzni a spórolás és a kicsit egészségesebb életmód miatt ezért bojkottáltam a péksüteményeket és az órák közben elrohanunk a boltba venni valami kicsit táplálóbbat, mert nincs ebédem dolgokat. De a lényeg az lenne, hogy ebben a két hétben egy darab csokoládét nem fogyasztottam!!! Egyetlen egyet sem! Ez egyáltalán nem volt célom, de végül spórolás végett ez is becsúszott. Helyette almát és banánt ettem különböző formában, háztartási keksszel. Nem tudom, hogy kinek mennyire jön át, hogy ez mekkora teljesítmény a részemről, de előző félévben gyakorlatilag egy napot nem bírtam ki. Igen, a második hét utolsó napján vettem egy doboz nápolyit, de annak is csak a fele fogyott el, az is segítséggel. Szóval ez a nagy teljesítményem. és főztem is! Hohóó...Lizy a konyhában, vigyázat! Megfőztem életem első borsófőzelékét és tejberizsét. Azt mondjátok ez a világ két legegyszerűbb étele? Kit érdekel?! Valahol el kell kezdenem :)!

Tehát ilyen önbizalom-bombákkal kezdtem a második félévet. Nagyon, nagyon remélem, hogy folytatódik ez a sorozat. Azért bízom ennyire benne, mert most valahogy nem tehernek és megerőltetésnek érzem ezt az egészet, hanem kihívásnak és nagyon vágyom rá, hogy nap végén kitehessem a CHALLENGE COMPLETED-táblát, így mérföldekkel könnyebb.
Remélem, hogy nem terheltelek nagyon titeket a sok hülyeségemmel, és hogy talán-talán valakit sikerült egy iciri-picirit is inspirálnom ha hasonló terveket sző a fejében.

Hajrá :)!

Lizy
U.i.: A képek életem második analóg képsorozatából kerültek ki. Bár ez a tekercs sokkal rosszabbul sikerült mint az első, pár nem-homályos kép még így is született :)!

2014. február 9., vasárnap

The other Boleyn girl

És most jöjjön a film verzió. Csak akkor tudtam meg, hogy létezik egy filmváltozat is, miután megvettem a könyvet, de nyilván előbb az írott formával szerettem volna végezni.
Aztán, mikor már csak pár oldal maradt a könyvből már nem bírtam magammal, letöltöttem és megnéztem.
Áááá.... sajnos rossz volt (ez is).
Úgy tűnhet, hogy nagyon finnyás vagyok, pedig nem, csak egyszerűen nem sikerül jól feldolgozniuk ezt a történetet. A filmmel valószínűleg az a baj, hogy nincs elég ideje feldolgozni. (A könyvnek lett volna, csak ne az az írónő írta volna).

A címből nyilván mindenki következtet, hogy itt most nem  Annáról lesz szó, hanem Maryről. Ez a film elején elég jól is megy, legtöbbet ő van a  képernyőn. De aztán megváltozik és valahogy megint Anna lesz a főszereplő, így aztán végeredményben egyikük sem. 
Ami viszont igazán zavaró az a király és Anna kapcsolata. Mivel csak a fontosabb részeket, szinte vázlatpontokban van idejük megemlíteni ezért a cselekmény így néz ki:
- Na, Anna had d*****ak meg!
- Nem, itt van Katalin!
A király eltávolítja a királynőt.
- Na, Anna most már tényleg had d*****ak meg!
- Nem, nem vagyok a feleséged, válj el!
A király elszakad Rómától és elválik.
- Na, most megd****k!

Elnézést kérek az obszcén szavak miatt, de valahogy így érződött. Szerintem elég nevetséges. Igazából ez a legnagyobb problémám a filmmel. Az, hogy egyáltalán nem követték a  könyvet egyáltalán nem baj, sőt kifejezetten jó döntés volt (ők is érezték, amit én ;) ).


Natalie Portman-ben nem kell csalódni, Eric Bana is jó Henrik volt és Scarlett Johansson-ra sem lehet panasz, bár én nem szeretem őt. Akit esetleg érdekel játszik benne Eddie Redmayne és Benedict Cumberbatch is ;)!


Egy szó, mint száz igazából egy nézést abszolút megér, annak ellenére, hogy nem túl jó. De aki nem vonta bele magát annyira a történetbe, mint én és nem várt kétségbeesetten egy rossz könyv után, egy jó filmfeldolgozást, az lehet, hogy élvezni fogja.

Remélem legközelebb már egy pozitív ajánlóval jöhetek Nektek, már én is vágyom rá :D!

Lizy

2014. február 8., szombat

A másik Boleyn lány


Egy újabb  ajánló. Kicsit sok volt belőle mostanság, tudom, de most pont így jött ki a szünet miatt és hátha mást is érdekel. Fogok a filmmel is foglalkozni, mert számomra szorosan összefüggnek, de most kezdjük a könyvvel!

Nah, hát már régen olvastam rossz könyvet, de most bepótoltam rögtön egy 700 oldalassal. De kezdjük az elején. Ezt a könyvet még a ballagásomra kapott Libri könyvutalvánnyal vettem. Szerintem már mindenki tudja, hogy nem vagyok közömbös a Tudor-kor iránt, mióta elkezdtem nézni a The Tudors c. sorozatot. Mikor ezt a könyvet vettem, még nagyon friss volt az élmény, így nagyon szívesen kezdtem volna bele egy ilyen korban játszódó történetbe. Mikor megláttam ezt a könyvet, rögtön felkeltette az érdeklődésemet mert nem csak Tudor kor, de Boleyn is. Úgyhogy úgy döntöttem, megveszem.

Még augusztusban kezdtem el és csak most, februárban sikerült befejeznem. Igen, ez szörnyen hosszú idő... nem véletlenül. Már az első pár fejezet után felfedeztem, hogy nem ez lesz életem legjobb olvasmánya, de gondoltam idővel belejön az írónő is, én is. Ami először feltűnt az az, hogy a tájleírás szörnyű volt. Tudom, hogy sokan nem szeretik a tájleírásokat, vannak rossz tapasztalatai pl. Jókai kapcsán ;), de szerintem elengedhetetlen, hogy az ember a könyvben érezze magát, főleg ha egy másik korban játszódik a történet. Na hát, az írónő számára pl. egy mező leírása azt jelentette, hogy minél több növénynevet felsoroljon. Komolyan, egy teljes bekezdést kitöltöttek a különböző gaz-nevek. Ez nem hogy segít elképzelni, de még ki is dob a történetből, mert a 6. növénynévnél megunod a dolgot, hogy mi a franc ez?



A következő, talán legnagyobb problémám a végletességgel volt. Ez pedig a karakterekben mutatkozott meg. Két fajta karakter volt: az ördögien gonosz és az angyalian jó. Az egész világ fekete-fehér volt. Például, ami a Boleyn Anyukával tett az írónő az szerintem valami felháborító volt. Persze, biztosan nem babusgatták azokat a lányokat, de egy vadidegen utcaseprő kedvesebben bánt volna velük. Nem hiszem el, hogy abban az időben nem voltak anyai érzések (főleg úgy, hogy magában a könyvben is Mary anyai érzéseit emeli ki a legjobban).
Anna is iszonyatosan rossz karakter volt. Persze lehet, hogy kicsit elfogult vagyok vele szemben és nem tudhatom, hogy milyen volt valójában, de az nyilvánvaló, hogy Anna nem csak azért volt fontos mert ágyba bújt a királlyal. Minden forrás megerősíti, hogy egy rendkívül intelligens, művelt, saját véleménnyel rendelkező nő volt. Ez a könyvben egyáltalán nem jön előtérbe csak az, hogy hogyan húzta Henrik agyát és mennyire érzéketlen volt.
Bár Mary volt a könyv főszereplője én nem tudtam szimpatizálni vele. Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem, de nem lett a szívem csücske. A vele történt események egytől-egyig giccsesek voltak.



Szerintem a vége sem érte el azt a hatást, amit kellett volna. Én csak azért érzékenyültem el, mert már annyi feldolgozásban láttam Anna kivégzését, hogy azt képzeltem magam elé. Túl rövid volt, mintha át akart volna siklani ezen a "lényegtelen" eseményen.
Persze, azért  nem szenvedtem végig az egészet, a egészen megszoktam a végére a stílust, de ebből a gyönyörű történetből annyival többet ki lehetett volna hozni.

Miután végeztem a könyvvel kicsit utánaolvastam, hogy mások hogyan értékelték. Hát ledöbbentem, hogy szinte mindenki az egekig magasztalta. Hogy gyönyörűen bemutatta a kort, hogy biztos minden így történt (??kérem...) stb. Hát sajnos nem tudok velük egyetérteni.

Szóval, ahogy kivehettétek, nem tudom ajánlani ezt a könyvet. Pedig milyen szép lehetett volna... De nem bánom, hogy elolvastam, mert így már tudom, hogy ettől a nőtől nem fogok több könyvet venni. Pedig nagyon csábító lenne, ugyanis pont azokkal foglalkoznak a könyvei, amik engem érdekelnek. A történelemben fontos nőalakokat választja szereplőinek, hogy jobban megismerhessük őket. Ez mind nagyon szép és jó, csak nem tőle.

Lizy

2014. február 1., szombat

Amerikai botrány

Egy újabb film. Ráadásul ez is Oscar esélyes. Tehát beszélnünk kell róla :)!
Eredetileg a Wall street farkasát akartuk megnézni, de bizonyos körülmények miatt (én csak feliratosan lettem volna hajlandó megnézni) egy másik filmet választottunk a barátnőimmel, ez pedig az Amerikai botrány.


Biztos mindenki hallott már róla, látta már az előzetesét, nem véletlenül: sztárparádé-díjeső etc. Nyilván ilyenkor nagy reményekkel ül be az ember, hogy: Nah, mutassátok mit tudtok! 
Aztán beültünk. És néztük. A 30. percnél már izgatott voltam, hogy "na, most már biztos kezdődik!". 20 perc múlva : "mindjárt elkezdődik, ez az!" még 20 perc múlva: "na most már tuti kezdődik!", még 20 perc múlva: "jah...hogy akkor már elkezdődött..csak nem vettem észre?", 20 perc múlva: "nah, akkor majd a végére jön egy hatalmas csattanó!", 20 perc múlva: VÉGE!
Áááá, egyszerűen unalmas volt ez a film. Nem volt miért vagy kiért izgulni, nem voltak benne fordulatok vagy ha voltak is annyira belesüllyedtek az unalomba, hogy észre se vetted. Én komolyan végig azt hittem, hogy a végére egy akkora kanyar jön a történetben, hogy majd eldobom az agyam, ezért, amik a sztori közben történtek rossz pillanatok mindig elkönyveltem, hogy áh, biztos ez is benne van a tervben. Aztán a végén kiderült, hogy nincs ilyen terv és nincs nagy fordulat (oké, van, de nem akkora ami kárpótolna az unalomért) és akkor vissza kellett játszanom az egészet a fejemben, hogy mi történt.


Pedig az előzetes alapján annyira izgalmasnak tűnik: lövöldözés, szexi nők, átverés stb. De sajnos a film nem felel meg az ember elvárásainak. Ennek ellenére nem mondom, hogy rossz film. Ugyanis a hangulata, a kosztümök, a háttérzenék nagyon jók. Jennifer Lawrence karaktere természetesen nagyon vicces, van egy monológja  a filmben, ami nekem nagyon tetszett. De ezen kívül... a történet sajnos annyira unalmas, hogy a karakterek nem tudnak jól érvényesülni.

Én sajnos nem tudom ajánlani. Persze tudom, hogy ettől még mindenki meg fogja nézni, mert nehéz elhinni, hogy ennyi jó színésszel ilyen unalmas lenne a film. Az Oscart szerintem semmiképp nem érdemli meg, csak azért mert nagy nevek vannak benne. De majd meglátjuk...

Lizy